Zorgverzekering vergelijken 18 jaar

Vanaf 18 jaar ben je in Nederland verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Voor vele jongeren betekent dit dat ze voor het eerst zelf een verzekering gaan afsluiten. Het is dan heel gemakkelijk om bij de zelfde verzekeraar als je ouders te gaan, maar er zijn veel meer mogelijkheden en je kunt veel geld besparen door eens goed rond te kijken.

Er zijn veel verschillende bedrijven die zorgverzekeringen aanbieden en vaak meerdere merken hebben om verschillende doelgroepen te bereiken. Om er achter te komen welke verzekering het best bij jou past is het nodig om een beetje te begrijpen hoe zorgverzekeringen in elkaar zitten.

Basispakket en eigen risico (verplicht)

Om te beginnen heeft elke zorgverzekering een basispakket, dit is het verplichte deel van de verzekering. Onder dit basispakket vallen onder andere kosten voor de huisarts, verblijf in het ziekenhuis, medicijnen, kraamzorg en ziekenvervoer. Wat er precies onder het basispakket valt verandert per jaar en is ook vaak een belangrijk onderwerp binnen de politiek. Elke verzekeraar is verplicht dit basispakket aan te bieden en mag ook niemand weigeren om dit basispakket af te sluiten.

Naast het verplichte basispakket heb je ook een verplicht eigen risico. Dit houdt in dat je jaarlijks een deel van de kosten van de zorg die je ontvangt zelf moet betalen. In 2012 is dit bedrag vast gesteld op €220,- voor 2013 wordt dat €350,-. Niet alles valt onder je eigen risico, zo valt de huisarts bijvoorbeeld niet onder je eigen risico. Het verplichte eigen risico is een minimum bedrag, bij veel verzekeraars is het mogelijk en groter eigen risico aan te vragen, hiervoor krijg je dan korting op de premie van je zorgverzekering.

Aanvullend pakket (vrijwillig)

Naast het basispakket dat elke verzekeraar verplicht is aan te bieden, hebben verzekeraars ook nog aanvullende pakketten. De verzekeraars bepalen zelf wat er in deze pakketten zitten en zijn vaak gericht op verschillende doelgroepen. Verzekeraars mogen je voor een aanvullend pakket ook weigeren. Veel verzekeraars bieden aanvullende pakketten aan voor mondzorg wat na je 18e ook niet meer in het basispakket valt. Alles wat onder een aanvullend pakket valt, valt niet onder je eigen risico. Tip: Zorgverzekering vergelijken 2013 en bespaar tot wel honderden euro’s per jaar.

Zorgtoeslag

Waar je zeker ook naar moet kijken als je voor het eerst zelf je zorg regelt is zorgtoeslag. De kans is erg groot dat je als 18 jarige recht hebt op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, zodat ook voor hun de zorgverzekering betaalbaar blijft. Zorgtoeslag is makkelijk via het internet aan te vragen, maar let er wel op, als je te veel verdient hebt en je dus recht hebt op minder of geen toeslag, moet je dit aan het eind van het jaar alsnog terug betalen.

Voorbeeld:

Je hebt voor 2013 het volgende afgesloten :

–          Basisverzekering                                                                           € 97,50

–          aanvullend studentenpakket (incl. tandarts)                    € 12,50

–          eigen risico van €450,-                                                                 – €5,00

Totaal                                                                                 €105,00

Per maand ben je dus €105,00 kwijt, de korting op een hoger eigen risico is dan al verrekend. Hiernaast ontvang je ook nog een zorgtoeslag van €80,00 per maand. De zorg kost je nu dus €25,00 per maand.

De volgende zorg heb je nodig in 2013:

–          2 x naar de huisarts                                                                      €50,00

–          1 x tandarts (controle + een gaatje vullen)                         €40,00

–          Verkeersongeluk (ziekenvervoer, specialist,

verblijf in ziekenhuis en medicijnen)                                    €1900,00
Totaal                                                                                                €1990,00

In totaal heeft de zorg die je nodig had €590,00 gekost. Maar omdat de huisarts niet onder je eigen risico valt, gaat daar al €50,00 vanaf. De tandarts valt binnen je aanvullende studentenpakket en er gaat dus nog eens €40,00 af. Tenslotte is er nog het verkeersongeluk, dit valt wel allemaal onder je basispakket, maar eerst moet je wel je eigen risico betalen. In dit geval betaal je dus in totaal €450,00.

Dit voorbeeld is niet gebaseerd op werkelijke cijfers

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken