Zorgverzekering opzeggen

Er zijn verschillende redenen die aanleiding kunnen geven om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Zo kan je opmerken dat ze heel wat duurder uitvalt dan een gelijkwaardige basisverzekering bij een andere verzekeraar of dat ze niet voldoet aan je persoonlijk wensen of situatie. Belangrijk is wel dat de zorgverzekering in Nederland verplicht is wat inhoudt dat je wel dadelijk een nieuwe verzekering moet afsluiten na opzegging. Idealiter ga je dus eerst jezelf informeren over een mogelijke nieuwe verzekeraar voor je beslist om op te zeggen.

Hoe uw zorgverzekering opzeggen?

De manier waarop je een zorgverzekering moet opzeggen, hangt voor een groot deel af van de polisvoorwaarden die je getekend hebt. Bij voorkeur zeg je de verzekering altijd schriftelijk op, zelfs als dat niet verplicht zou zijn volgens de voorwaarden. Op die manier heb je een duidelijk bewijs wanneer er achteraf een discussie zou bestaan over de opzegging van je zorgverzekering. De meeste verzekeraars aanvaarden enkel een opzegging per brief, fax of email. Weet je niet goed hoe je een opzeggingsbrief moet schrijven, dan vind je op het internet tal van voorbeelden die je vrij kunt gebruiken.

Wanneer opzeggen?

Wanneer je verzekeraar niets van je hoort voor 1 januari dan loopt je huidige zorgverzekering automatisch door aan de voorwaarden die je in november van je verzekeraar ontving. Wil je dus van zorgverzekering veranderen, dan moet je dit dus zeker voor 1 januari laten weten. Bij een heleboel verzekeraars zal je het zelf vroeger moeten aangeven omdat er een opzegtermijn voorzien is in de polisvoorwaarden. Deze kunnen variëren van enkele weken tot enkele maanden en het is belangrijk om er rekening mee te houden. Doe je dat niet, dan kan je verzekeraar je opzegging weigeren. Een nieuwe zorgverzekering dien je voor 1 februari te regelen. Deze start dan met terugwerkende kracht zodat je altijd een zorgverzekering hebt.

Terug naar je verzekeraar?

Het kan altijd gebeuren dat je jouw zorgverzekering opzegt en daar nadien spijt van krijgt. Misschien heb je de beslissing in een opwelling gemaakt of heb je niet voldoende vergeleken voor je de opzegging liet ingaan. Soms moet je snel beslissen omdat je geen tijd meer hebt om er nog over na te denken. Gelukkig is er geen enkel probleem wanneer je op je beslissing terugkomt. Doordat de zorgverzekering verplicht is, hebben de Nederlandse zorgverzekeraars namelijk een acceptatieplicht en die geldt ook voor de verzekeraar waarbij je net hebt opgezegd.

Vergelijken

Bij voorkeur ga je de verschillende verzekeraars vergelijken voor je de opzegging laat ingaan, maar ook wanneer je dat niet hebt gedaan, kun je nog een nieuwe verzekering zoeken tot en met 31 januari. Op 1 februari moet je echter een nieuwe zorgverzekering hebben.

Wanneer je gaat vergelijken, is het belangrijk om niet enkel op de prijzen te letten, maar ook op de inhoud en voorwaarden van de verzekering. Pas wanneer je identiek hetzelfde pakket van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijkt, kom je tot een juiste beslissing.

Aanvullende verzekering opzeggen

Doordat de aanvullende verzekering niet verplicht is, kunnen de regels rondom de opzegging ervan verschillen van de opzegging van de basisverzekering. Afhankelijk van je verzekeraar kan het mogelijk zijn om op ieder moment je aanvullende verzekering op te zeggen. Natuurlijk zal je wel steeds rekening moeten houden met opzegtermijnen die vastgelegd zijn in je contract.

De meeste verzekeraars echter zullen de aanvullende verzekering ook voor de termijn van een jaar laten lopen zoals dat met je basisverzekering het geval is. Zeker wanneer je beide verzekering bij dezelfde verzekeraar hebt lopen is het eenvoudiger wanneer ook hun looptijd simultaan verloopt. Wanneer ze bij verschillende verzekeraars lopen, ligt dat natuurlijk wel anders.

Tags: , , ,

No Customer Reviews

Leave a review

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken