Winst zorgverzekeraars goed nieuws

winstRecent is het bekend geworden dat de Nederlandse zorgverzekeraars over het afgelopen jaar 14 miljard euro winst hebben gemaakt. Volgens minister Schippers is dit goed nieuws voor alle verzekerden in Nederland. De verwachting is namelijk dat dit zal leiden tot een premieverlaging in het volgende jaar. De zorgverzekeraars hebben namelijk geen van allen tot doel om winst te maken. Door de marktwerking zijn de verzekeraars er echter wel in geslaagd om een behoorlijke winst te behalen en deze kan door middel van een premieverlaging teruggegeven worden aan de verzekerden.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat een verzekeraar niet van plan is om dit geld terug te betalen en de winst voor eigen belang te gebruiken. De verwachting is echter niet dat dit zal gebeuren, want door de huidige concurrentie zal de verzekeraar hiermee veel klanten verliezen. De strijd om de laagste premie is in de afgelopen jaren enorm toegenomen en de consument is erg gevoelig voor een lage premie. Door deze ook daadwerkelijk te verlagen zullen verzekerden bij hun verzekering blijven. Op jaarbasis kan dit een besparing van honderden euro’s betekenen en dat is goed nieuws in deze economisch zware tijden.

Daarnaast is het wel zo dat de eisen voor verzekeraars steeds strenger worden. De Nederlandsche Bank verplicht verzekeraars om voldoende vermogen te hebben. Hierdoor hebben ze geld achter de hand om schadeclaims te kunnen betalen. Niemand heeft er namelijk wat aan, als de verzekeraar dit niet kan betalen en uiteindelijk failliet raak. Hierdoor zal niet het volledige winstbedrag kunnen worden gebruik om de premies te verlagen. Ook zal er een gedeelte moeten worden gebruikt om de reserves van de verzekeraars verder aan te vullen.

De patiëntenorganisaties in Nederland gaan nog verder dan de minister. Ze zijn het er mee eens dat de winst terug moet naar de verzekerde, maar tegelijkertijd willen ze ook meer duidelijkheid hoe een dergelijke winst kan ontstaan. Transparantie bij het inkopen en aanbieden van zorg is volgens hen van het grootste belang. Hierdoor weet de consument altijd zeker dat hij of zij een eerlijke prijs betaalt en niet een onnodig hoge premie betaalt. De komende maanden zal uitwijzen hoe de verzekeraars van plan zijn om hun winsten terug te geven aan de verzekerde of niet.

(bron)

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken