Studenten zorgverzekering

Wanneer je meerderjarig bent, ben je in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering kost je maandelijks een vast bedrag en wanneer je geen echte inkomsten hebt, zijn die kosten niet echt welkom. Helaas kun je als student niet onder de zorgverzekering uitkomen en ben je dus verplicht om deze vaste maandelijkse uitgaven te maken. Er zijn echter verschillende verzekeraars die hier rekening mee houden en speciale pakketten voor studenten aanbieden aan een voordelige prijs.

Is prijs niet bepaald door overheid?

Het klopt dat de prijs van de zorgverzekering deels wordt vastgelegd door de overheid. Dit is geen exact bedrag maar wel een richtbedrag dat uiteindelijk de gemiddelde prijs van de zorgverzekering zal bepalen. Toch is het voor de verzekeraars mogelijk om studenten een goedkopere zorgverzekering aan te bieden zonder hiermee het gelijkheidsprincipe te schenden. Het is namelijk bewezen dat studenten minder zorg nodig hebben dan werknemers en andere volwassenen. Hierdoor zijn ze goedkoper voor de verzekeraar en is het dus eigenlijk niet meer dan correct dat de verzekering ook goedkoper is voor hen.

Aangepaste voorwaarden

Ook niet onbelangrijk om in de gaten te houden, zijn de voorwaarden die je bij je studentenverzekering krijgt. De basis van de zorgverzekering is voor iedereen identiek, maar meestal is er door de verzekeraar al een eerste aanvulling op gebeurd. Hierbij kan het gaan om plafonds voor bepaalde behandelingen, wachttijden, een gelimiteerd aantal behandelingen en dergelijke meer. De verzekering kan dan op het eerste zicht beterkoop lijken, maar eigenlijk krijg je gewoon ook veel minder. Wanneer dit voorwaarden zijn die voor jou onbelangrijk zijn, maakt dat niet zoveel uit, maar soms kunnen deze voorwaarden ervoor zorgen dat je uiteindelijk veel duurder uitkomt.

Een natura of een restitutie polis?

Ook als student kun je kiezen tussen een natura of een restitutie polis. De voor- en nadelen van beiden blijven natuurlijk hetzelfde, maar als student is het wellicht het beste om een naturapolis af te sluiten. Het grootste voordeel hiervan is dat je zelf geen betaling hoeft uit te voeren of geld voor te schieten. Alles wordt rechtstreeks betaald door de verzekeraar en wanneer je dus geen of weinig inkomsten hebt, is dat zeker een enorm voordeel. Hecht je er echter zelf echt veel belang aan om zelf je zorgaanbieder te kiezen, dan is de restitutiepolis wellicht toch de betere keuze voor jou.

Eigen risico en aanvullend eigen risico

Ook als student heb je een verplicht eigen risico dat je dient te betalen. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Wanneer je dit doet, kan je daarmee je maandelijkse premie aanzienlijk verlagen. Indien je zelden of nooit zorg nodig hebt, is dit zeker het overwegen waard. Hou er echter wel rekening mee dat je deze som in één keer moet betalen, mocht je ooit in een situatie verzeild geraken waarbij je zorg nodig hebt.

Collectieve verzekering voor studenten

Dat studenten de toekomst zijn, hebben veel verzekeraars goed begrepen en daarom willen ze ook investeren in studenten. Zo worden er naast de individuele studentenverzekeringen ook collectieve zorgverzekeringen voor studenten aangeboden aan nog scherpere prijzen. Hier kun je gebruik van maken wanneer je met een groep studenten een zorgverzekering afsluit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren vanuit een studentenvereniging. Behalve de prijs zijn er geen verschillen met de individuele zorgverzekering wanneer je voor een collectieve zorgverzekering kiest. Indien de mogelijkheid zich aanbiedt, is dit dus ten sterkte aan te raden.

Overstappen

Ook als student kun je jaarlijks overstappen naar een andere verzekeraar wanneer deze betere voorwaarden heeft of een interessanter aanbod. Hier gelden dezelfde regels als voor de gewone zorgverzekering. Een opzeg dient te gebeuren voor 31 december en een nieuwe aansluiting moet rond zijn voor 1 februari van het jaar erop.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken