Premie zorgverzekering in 2014 kan 15 euro omlaag

eigen risico 2013

Afgelopen jaar hebben de zorgverzekeraars fors winst gemaakt. Verwacht wordt dat deze winst gebruikt gaat worden om de zorgpremie voor volgend jaar met gemiddeld €15,- euro per maand goedkoper te maken. Dit blijkt uit berichten van de Volkskrant, waarin de VvAA (de belangenvereniging voor medici en paramedici) pleit om geheel de winst te gebruiken voor premieverlaging in 2014.

Zorgverzekeraar CZ maakte dinsdag bekend over 2012 een winst behaald te hebben van 518 miljoen euro. Als alle verzekeraars met vergelijkbare resultaten komen, zou de complete sector een winst behaald hebben van ruim 2 miljard euro. De Nederlandse Bank dat dit iets lager uit zal vallen en houdt het bij een totale winst van 1,4 miljard euro voor alle negen grote zorgverzekeraars in Nederland.

De verzekeraars kunnen zelf bepalen wat ze doen met hun winst. Er zijn twee voor de hand liggende opties waar het grootste deel van de winst voor gebruikt kan worden. Verzekeraars kunnen de winst compleet gebruiken voor een premie verlaging, dit zou dan rond de €15,- premie verlaging per maand uit komen. Verzekeraars kunnen het geld ook op de bank laten staan om hun buffers uit te breiden.

Edwin Brugman, directeur van het kennismanagement van de VvAA, is van mening dat al het geld gebruikt moet worden voor een premie verlaging. De buffers van de verzekeraars zouden op het moment al groot genoeg zijn om eventuele tegenvallers op te vangen, verdere uitbreiding van de buffers zou dus niet nodig zijn.

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht ook dat de zorgpremies omlaag gaan volgend jaar, maar ze benadrukt ook dat de zorgverzekeraars niet verplicht zijn om de winst hier voor te gebruiken. Minister Schippers is niet van plan de verzekeraars iets te verplichten en verwacht dat de marktwerking er voor zal zorgen dat verzekeraars met een scherpe premie zullen komen voor 2014.

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken