Overstappen zorgverzekering

Wanneer je wilt overstappen van de ene verzekeraar naar de andere, dien je een paar stappen te ondernemen om alles vlot te laten verlopen. De reden van je overstap is niet relevant en je bent dus niet verplicht deze te delen met je verzekeraar.

De bestaande basisverzekering opzeggen

Eerst en vooral is het belangrijk om je bestaande basisverzekering tijdig op te zeggen. Enerzijds moet je er rekening mee houden dat de basisverzekering steeds vanaf 1 januari automatisch wordt verlengd voor de periode van een jaar, anderzijds kan er in je polisvoorwaarden beschreven staan welke opzegtermijn je in acht moet nemen.

Wanneer je huidige verzekering duurder wordt dan is je verzekeraar verplicht om dat schriftelijk mee te delen voor 30 november. Omdat je op dat ogenblik nog voldoende tijd moet hebben om te kunnen overstappen naar een andere verzekeraar zal hier in je opzegtermijn rekening mee gehouden worden. Zo heb je altijd de vrijheid om bij een fikse verhoging te kiezen voor een andere verzekeraar.

Een nieuwe basisverzekering afsluiten

Een nieuwe basisverzekering afsluiten kan je dan tot 1 februari. Ze zal echter met terugwerkende kracht geactiveerd worden doordat de zorgverzekering verplicht is en je dus niet zonder kunt vallen. Om een nieuwe basisverzekering af te sluiten, dien je gewoon een aanvraag in bij de verzekeraar van je keuze. Dankzij de acceptatieplicht weet je met zekerheid dat die aanvraag aanvaard zal worden. Dit is namelijk voorzien in de wet.

Voldoende vergelijken

Overstappen van verzekeraar doe je best nadat je de verschillende verzekeraars vergeleken hebt. Bepaal eerst wat je wilt verzekeren. Is het enkel de verplichte basisverzekering of wil je ook een aanvullende verzekering. Is het voor jou voordeliger om beiden bij dezelfde verzekeraar te nemen of werk je best met twee partijen? Als je goed weet wat je wilt, kan je makkelijk vergelijken en kom je snel tot de beste keuze voor je persoonlijke situatie. Indien je deze vergelijking voldoende vroeg in het jaar maakt, kan je de overstap perfect laten aansluiten op de opzegging van je huidige verzekering.

Wat met de aanvullende verzekering?

Zoals gezegd ben je niet verplicht om je aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als je basisverzekering. Je kunt er dus voor kiezen om slechts voor één van beiden over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Vaak is het echter zo dat verzekeraars pakketten aanbieden aan een voordeliger tarief wanneer je zowel de basis- als aanvullende verzekering bij hen afsluit. Wanneer je van een pakket gebruik maakt en voor je basisverzekering wilt overstappen, dan zal het voordelige tarief voor je aanvullende verzekering niet langer gelden.

Overstapservice

Tegenwoordig bieden bijna alle verzekeraars een overstapservice aan. Om hier gebruik van te maken, is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je tijdig beslist bij wie je de zorgverzekering wilt onderbrengen. De nieuwe verzekeraar regelt je overstap dan. Hij zorgt voor een brief naar je huidige verzekeraar voor de opzegging van je contract en een vlotte overzetting zonder dat je er zelf iets van merkt. Wanneer je pas een nieuwe verzekering kiest na 1 januari, kan je natuurlijk geen overstapservice vragen gezien je verzekering op dat ogenblik al opgezegd moet zijn.

Jaarlijks overstappen

Het is misschien niet dadelijk de meest praktische situatie, maar wie wilt kan jaarlijks overstappen van de ene naar de andere verzekeraar. Natuurlijk zal dit weinig voordeel bieden gezien een deel van de verzekering wettelijk bepaald is en de meeste andere voordelen niet drastisch veranderen van jaar op jaar. Wanneer je vandaag de absoluut goedkoopste verzekeraar hebt, dan is de kans groot dat het volgend jaar nog steeds zo is. Maar er is geen wet die zegt dat je niet ieder jaar mag uitzoeken of het ook werkelijk zo is.

Tags: , , , , ,

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken