Overstappen bespaart op klein deel van je zorgkosten

19 oktober 2012 – Als je het hebt over zorgkosten dan denken de meeste mensen meet aan je zorgverzekering, en natuurlijk is dit een belangrijk deel van je zorgkosten, maar zeker niet het grootste deel. Het grootste deel van de zorgkosten wordt verrekend met je bruto salaris en heb je zelf geen invloed op. Overstappen van zorgverzekeraar kun je tientallen euro’s besparen, maar dit is slechts enkele procenten van je totale kosten voor de zorg.

Vorig jaar waren er iets meer dan één miljoen overstappers, en zij bespaarde enkele tientjes tot meer dan honderd euro per persoon, per jaar op hun zorgpremie. En natuurlijk is dit erg aantrekkelijk om te doen en raden wij het ook zeker aan om te kijken naar je zorgverzekering, maar op het totaal plaatje van je zorgkosten heeft het weinig invloed. Het grootste deel van je zorgkosten betaal je aan de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) en wordt vind je terug op je loonstrookje.

Een derde van de totale zorgkosten wordt door de werkgever betaald, over deze werkgevers premie voor de zorg moet de werknemer vervolgens wel inkomensbelasting betalen omdat het wel als inkomen gezien wordt. Volgens onderzoek van Independer is iemand met een bruto modaal inkomen in 2013 gemiddeld 28% van zijn inkomen aan zorgkosten kwijt. Door over te stappen van zorgverzekering zal dit percentage niet veel veranderen omdat je op grootste deel van deze kosten geen invloed hebt.

Waarom zou je dan nog overstappen? Het klinkt nu alsof het niks uit maakt of je overstap of niet, maar dit is zeker niet het geval. Het klopt dat je weinig invloed hebt op het grootste deel van de zorg kosten, maar het is daarom juist verstandig om zo goed mogelijk te kijken naar het deel waar je wel invloed op hebt, en dat is je zorgverzekering.

Er zijn nog altijd heel veel mensen die onnodig veel betalen voor aanvullende verzekering die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Kijk daarom goed wat voor zorg je verwacht nodig te hebben, en welke zorgverzekering hier het beste en voordeligste bij aansluit. Marcel Canoy: “Als er 100 euro te besparen valt op je verzekering, dan blijft dat toch 100 euro.” (hoogleraar zorgeconomie)

(met dank aan Telegraaf.nl)

No Customer Reviews

Leave a review

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken