Fraude in de zorg kost Nederlander €300,- per jaar

kosten zorgverzekering 2013 omhoog

Te hoge declaraties van zorginstellingen en fraude van zorgprofessionals drijven de kosten in de zorg onnodig hoog op, daardoor betalen Nederlanders enkele honderden euro’s te veel aan zorgpremie per jaar. Dit blijkt uit een bericht van hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, Wim Groot. Geschat wordt dat er jaarlijks tussen de 3 en 4 miljard te veel wordt gedeclareerd.

Gaan we er vanuit dat er voor 4 miljard euro aan valse of twijfelachtige declaraties per jaar gemaakt worden, dan komt dit uit op €300,- per premiebetaler per jaar. Voor de 13 miljoen mensen die zorgpremie betalen betekend dit dat ze €25,- euro maandpremie meer betalen dan eigenlijk nodig zou zijn.

Wim Groot noemt het naïef om te denken dat zorginstellingen en zelfstandige zorgprofessionals altijd eerlijk en integer handelen. In Duitsland worden elk jaar een paar honderd artsen verdacht van fraude in de zorg, het lijkt erop dat we in Nederland er wel langzaam meer aandacht voor krijgen. Maar zolang er niets gebeurd blijft het verleidelijk voor artsen om meer te declareren dan nodig.

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken