Basisverzekering

Wanneer je in Nederland woont of werkt ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De inhoud van deze verzekering wordt vastgelegd door de overheid en zal van jaar op jaar verschillen. Zo is een opvallende trend in de laatste jaren ene afbouw van de elementen die opgenomen zijn in de basisverzekering. Hiermee probeert de Nederlandse overheid een besparing te realiseren op het gebied van zorg.

Doordat de inhoud van de basisverzekering door de overheid bepaald is, is ze voor elke inwoner of werknemer binnen Nederland identiek. De keuze van zorgverzekeraar heeft hier geen enkele invloed op. De prijs echter kan wel variëren, binnen de grenzen die de wethouder gesteld heeft.

Het verplichte karakter van de verzekering komt samen met de acceptatieplicht die verzekeraars opgelegd krijgen. Elke zorgverzekeraar waarbij je jezelf aanmeldt voor de basisverzekering, moet je aanvraag aanvaarden. Ook wanneer je in een slechte gezondheidstoestand verkeert, kan de verzekeraar je niet weigeren.

Drie soorten basisverzekeringen

Binnen de basisverzekering kan je kiezen uit drie soorten. Deze soorten hebben een grote invloed op de vrijheid die je krijgt bij het kiezen van je zorgaanbieder. Zorgaanbieders zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen of apothekers. De zorgen die gedekt zijn blijven identiek, ongeacht de formule die je kiest. De mogelijkheden die je krijgt, kunnen wel een prijsverschil met zich meebrengen. Je kunt opteren voor een naturapolis, een restitutiepolis of een gemengde polis.

De naturapolis

Een naturapolis houdt in dat de zorgverzekeraar de betalingen rechtstreeks uitvoert bij de zorgaanbieder. Het grote voordeel hiervan voor jou als verzekerde is het gemak en de vaak lagere premie. Je hoeft geen kosten voor te schieten, geen papierwerk te verrichten om je geld terug te vorderen en alles wordt voor jou geregeld. Een nadeel is de beperktere keuze in zorgaanbieders. Een naturapolis brengt namelijk een lijst met zich mee van zorgaanbieders die je kunt gebruiken. Dit zijn veelal aanbieders waarmee jouw zorgverzekeraar een regeling heeft getroffen of een waarbij ze een korting heeft bedongen. Beslis je om een naturapolis te kiezen en ga je nadien naar een zorgaanbieder die niet op de lijst van je verzekeraar voorkomt, dan kan het dat je slechts een deel van de kosten krijgt vergoed. Natuurlijk kun je bij het afsluiten van je basisverzekering vergelijken welke zorgaanbieders bij welke verzekeraar van toepassing zijn en kiezen voor een verzekeraar die veel of jouw gebruikelijke aanbieders aanvaardt.

De restitutiepolis

Een tweede mogelijkheid is het afsluiten van een restitutiepolis. In tegenstelling tot bij de naturapolis ben je bij een restitutiepolis volledig vrij bij het kiezen van je zorgaanbieder. Er zijn echter ook twee nadelen aan verbonden. Enerzijds zul je alle betalingen eerst zelf moeten uitvoeren om ze nadien bij je verzekeraar te declareren en anderzijds is de premie vaak iets hoger dan bij de naturapolis. Toch wordt deze formule vaak gekozen omdat ze geen beperkingen oplegt.

De gemengde polis

Een derde optie is de gemengde polis. Zoals het woord het al zegt, krijg je hier een mengeling van de natura- en de restitutiepolis. Deze optie wordt niet door elke verzekeraar aangeboden. Veel hangt af van de afspraken die een verzekeraar met verschillende zorgaanbieders heeft gemaakt en de manier waarop zij haar terugbetalingen aan de klant regelt.

Welke polis nemen?

Wanneer je een basisverzekering gaat afsluiten, kan je makkelijk prijzen vergelijken om zo tot de beste keuze te komen. Doordat de dekking altijd identiek is, dien je enkel service en prijzen tegenover elkaar te zetten. Daarnaast zal iedereen zijn eigen prioriteiten stellen. Vind je vrijheid essentieel, dan ben je wellicht bereid om daar een kleine meerprijs voor te betalen. Vind je echter prijs het belangrijkste element dan zal je de beperking in keuze waarschijnlijk geen probleem vinden.

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken