Aanvullende zorgverzekering

Naast een basisverzekering kan je ervoor kiezen om ook een aanvullende zorgverzekering te nemen. De aanvullende zorgverzekering heeft als doel om die zaken die niet in het basispakket zijn opgenomen toch te laten verzekeren. Er zijn verschillende pakketten en mogelijkheden binnen de aanvullende verzekeringen. De prijs die je betaalt, hangt af van verschillende factoren zoals de verzekeraar en de gevraagde dekking.

Geen verplichting

In tegenstelling tot de basisverzekering is de aanvullende verzekering niet verplicht in Nederland. Veel mensen kiezen er dan ook bewust voor om geen aanvullende verzekering te nemen. Ze is meestal nogal prijzig en niet altijd zinvol. Veel hangt af van je persoonlijke situatie en algemene gezondheid.

Wanneer je kinderen hebt, kan het dat je wel een aanvullende verzekering wilt voor hen, maar niet voor jezelf. Ook dit is perfect mogelijk. Gezien tandheelkunde een vaak gevraagde ingreep is bij kinderen en tieners en minder bij volwassenen, zou je kunnen opteren om een aanvullende verzekering tandheelkunde voor je kinderen te nemen.

Hoe af te sluiten?

Ook het afsluiten van de aanvullende verzekering is aan heel wat minder regels gebonden dan de basisverzekering. Zo kan je het hele jaar door kiezen om de verzekering af te sluiten en is dit niet gebonden aan een vaste periode in het jaar. De voorwaarden voor het opzeggen ervan worden bepaald door de verzekeraar en kunnen sterk verschillen. Ook ben je niet verplicht om de aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten als je basisverzekering. Dit kan bijzonder voordelig zijn doordat de zorgverzekeraar met de meest gunstige basisverzekering niet per definitie de meest gunstige aanvullende verzekering aanbiedt.

Pakketten, modules en percentages

Doordat de inhoud van de aanvullende verzekering door de zorgverzekeraar wordt bepaald en niet door de overheid zijn er grote variaties in de pakketten van de verschillende verzekeraars. Zo zijn er modulaire aanvullende verzekeringen te vinden waarbij je kan kiezen wat je exact nodig hebt, maar ook pakketten met een vast aantal dekkingen in. Het zal je niet verbazen dat de modulaire verzekeringen een hoger prijskaartje met zich meebrengen. Het percentage dat je vergoed krijgt, staat evenmin vast. Het loont dus zeker de moeite om je goed te informeren en de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken vooraleer een polis af te sluiten.

Acceptatie?

Doordat de aanvullende verzekering niet verplicht is, kan de verzekeraar ook niet verplicht worden om je aanvraag te accepteren. Vaak gaan er aan de acceptatie medische vragenlijsten en/of testen vooraf. Op die manier probeert de verzekeraar een duidelijk beeld te krijgen van je algemene gezondheid en de mogelijke risico’s die hij loopt indien hij je verzekert. Wanneer hij van mening is dat het risico te groot is, kan hij de aanvraag dan ook weigeren. De vragenlijsten niet naar waarheid invullen, is absoluut uit den bozen. Wellicht kan je er in eerste instantie een aanvaarding mee forceren, maar indien nadien blijkt dat er onwaarheden op de vragenlijst staan, kan de vergoeding alsnog geweigerd worden door de verzekeraar.

Doordat elke verzekeraar zijn eigen regels kent betreffende de acceptatie loont het wel de moeite om bij afwijzing door een verzekeraar eens een kijkje te nemen bij een andere. Subtiele verschillen in de dekking kunnen ook voldoende zijn om toch een aanvullende verzekering te kunnen nemen.

Soorten aanvullende verzekeringen

Ook de aanvullende verzekering zal meestal opgesteld worden volgens het natura- of restitutieprincipe. En net zoals bij de basisverzekering zal je keuze ook hier een invloed hebben op de premie die je maandelijks moet voldoen. Gezien het echter vaak om grote bedragen gaat, kan de keuze voor een rechtstreekse betaling bij een beperkt aantal aanbieders vaak een enorme meerwaarde betekenen. Zo vermijd je alvast dat je langdurig een grote som moet voorschieten.

Tags: , , , , , , ,

No Customer Reviews

© Copyright 2008 by Zorgverzekering Vergelijken